Gå direkt till sidans innehåll

Tillit

Foto: nävar i en cirkel
Effektmål SMSS. 3. 2

Invånare har tillit till samhällets institutioner.

I områdena med socioekonomiska utmaningar finns en utbredd brist på tillit till myndigheter och det förekommer desinformation kring kommunens verksamheter. I området som klassificeras som utsatt råder även en utbredd tystnadskultur, där polisen upplever att det finns vittnen som inte vill medverka i rättsprocesser och målsägare som inte vågar anmäla brott. För att motverka detta finns behov av att arbeta tillgängliggörande och tillitsskapande för att stärka relationen mellan invånare och myndigheter. Det är även prioriterat att verka aktivt mot hederstrukturella normer och värderingar för att öka tilliten.

Det lokala civilsamhället har en viktig roll för att stärka både den mellanmänskliga tilliten och tilliten till samhällets institutioner. Civilsamhället fungerar ofta som en brygga mellan kommunen och invånare i områdena med socioekonomiska utmaningar. Även JHABs mötesplats på termovägen, bolagets kommande mötesplats på Sångvägen samt kommunens kultur- och aktivitetshus på Söderhöjden är viktiga att värna i arbetet framåt eftersom de fungerar som viktiga platser för möten mellan invånare och mellan kommunala verksamheter och invånare. Därigenom kan förutsättningar skapas för ökad tillit.

Kommunen har beviljats medel från Vinnova, Formas och Energimyndigheten för projektet "Från misstro till tillit". Det är en förstudie som genomförs inom SustainGOV, ett program Impact Innovation.
Syftet är att främja en enhetlig syn på tillit och att stärka det tillitsskapande arbetet och tillit till offentliga aktörer. Deltagande aktörer är FoU Nordväst, Famna - riksorganisationen för idéburen välfärd, Järfällahus AB, kultur, demokrati- och fritidsförvaltningen, socialförvaltningen och kommunstyrelseförvaltningen.

Uppdaterad: 2025-04-22