Gå direkt till sidans innehåll

Här redovisas 2024 års arbete med strategin

händer i cirklar
Åtgärdsområde STDJ. 13

Delar av det arbete som gjorts i kommunen under 2024 redovisas här per fokusområde i strategin.

Arbete och försörjning

Samtliga förvaltningar beaktar tillgänglighetsfrågorna i skyddsronder och i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Kommunens rekryteringsprocess är kompetensbaserad. Det innebär att kommunen jobbar för lika rättigheter och möjligheter att få jobb på kommunen. På kommunens arbetsplatser finns möjligheter att anpassa arbetet. Några exempel på anpassningar som kan göras är digitala stödprogram för läs- och skrivsvårigheter samt ergonomiska hjälpmedel.

Inom daglig verksamhet LSS arbetar kommunen enligt metoden Supported employement. Målet är att ge individuellt stöd till människor som vill ha en anställning. Metoden Individanpassat stöd till arbete används för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Enskilda ska få hjälp att få ett lönearbete och stöd för att lyckas som arbetstagare.

Information, kommunikation och digitalisering

Under 2024 har kommunen lanserat en ny hemsida. Hemsidan stödjer de krav som ställs i Tillgänglighetsdirektivet. Den nya hemsidan är strukturerad på ett tillgängligt sätt och möjliggör navigering med hjälp av hjälpmedel.

Kommunens förvaltningar arbetar för att säkerställa tillgänglighetsanpassade texter. Kommunens mallar tillgänglighetsanpassas och beslutsunderlag görs tillgängliga. Vissa verksamheter har genomgått klarspråksutbildning. Kommunens verksamheter är tillgängliga för kontakter i så stor utsträckning som möjligt. Man kan kontakta kommunen på flera olika sätt.

Under året har kommunen lanserat flera E-tjänster. E-tjänst-portalen är designad utifrån ett tillgänglighetsdirektiv. Det innebär att den uppfyller krav för att vara tillgänglig för alla användare, inklusive personer med olika funktionsnedsättningar. Tillgänglighet och användarupplevelse utreds när nya digitala tjänster tas fram. Flera verksamheter riktade mot personer med funktionsnedsättning använder digitala verktyg som stöd för de enskilda.

Utbildning och livslångt lärande

Enligt skollagen ska elever, som till följd av en funktionsnedsättning har svårt att uppfylla målen, få stöd som syftar till att så långt som möjligt motverka konsekvenserna av funktionsnedsättningen. Under 2024 har kommunen utökat antalet platser i anpassad grundskola och resursskolorna. Vidare har resursskola med behandling flyttat till mer ändamålsenliga lokaler. Skolan drivs tillsammans med socialförvaltningen. Ett skolsocialt team har också initierats.

Järfälla gymnasium har påbörjat planering för att kunna erbjuda individuellt alternativ som en specialpedagogiskt inriktad verksamhet. Kursutbudet inom anpassad vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå har utökats.

Upphandling

Krav om tillgänglighet ställs i relevanta upphandlingar. Exempelvis ställs krav på tillgängliga lokaler till externa utbildningsanordnare.

Bostad, byggd miljö och samhällsplanering

Kommunen strävar efter allmänna platser med god framkomlighet. Kommunens tekniska handbok ställer högre krav på tillgänglighet än aktuella lagkrav. Ett exempel är pågående detaljplan i Barkarby centrum, där planarbetet säkerställt en tillgänglig lutning på gatorna trots stora topografiska skillnader. Kommunen har också arbetat med sociala konsekvensanalyser i samhällsbyggnadsprocessen, där tillgänglighetsperspektivet lyfts.

Kommunens trygghetsvandringar fokuserar på den fysiska miljön i området, och på vilka förbättringar som kan göras på platsen ur ett trygghets- och säkerhetsperspektiv. Hinder för tillgänglighet till såväl anläggningar som friluftsområden har setts över.

Resor och transporter

Generellt eftersträvas alltid en god tillgänglighet till samtliga trafikslag, i synnerhet till kollektivtrafik. Personer som inte kan resa med kollektiva färdmedel kan ansöka om färdtjänst och turbundna resor. Turbundna resor utförs i egenregi. Det medför att personal från dagliga verksamheten kan hämta och lämna deltagare i behov av kontinuitet.

Hälsa

Kommunen arbetar strategiskt för att främja god och jämlik hälsa. Kommunen följer gällande lagstiftning inom arbetsmiljöområdet. Det skolsociala teamet arbetar både utifrån generella strategier och riktade elevinsatser.

Under året har ett antal hälsofrämjande aktiviteter genomförts i samarbete med föreningslivet. Exempel är ”Special Olympic School Day”, ”Bruketlyftet” och ”Ängsjölyftet”. För personer i behov av extra stöd finns även konceptet Öppen sporthall. Där kan unga utföra fysiska aktiviteter utifrån sina egna förutsättningar.

I utförandet av insatser riktade till målgruppen, såsom bostad med särskilt service LSS, ingår att ge den enskilde stöd för olika former av social samvaro. Detta för att upprätthålla sociala kontakter och bryta isolering.

Individuellt stöd

På socialförvaltningen genomförs individuell biståndsbedömning. Delaktighet, självbestämmande och bemötande är fokusområden i uppföljningar som görs. Verktyget Boet främjar enskildas inflytande, delaktighet och självbestämmande eftersom den enskilde kan påverka planering och genomförande av insats.

Ställföreträdare får löpande ta del av utbildningsinsatser. Utbildningarna tar bland annat upp tydlig information, professionellt och gott bemötande samt rätten till full delaktighet.

Kultur och fritid

På Ung fritids mötesplatser bedrivs riktad verksamhet för personer med olika funktionsnedsättningar. Dubbelt aktivitetsstöd utgår till föreningar som har separat verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Kultur,- demokrati och fritidsnämnden har skapat förutsättningar för en meningsfull fritid för alla, exempelvis genom sitt IOP-samarbete med Passalen.

Demokrati

Kommunen arbetar för att säkerställa tillgängliga beslutsprocesser. Genom kommunens funktionsrättsråd sker samverkan med funktionsrättsorganisationer. Under 2024 ägde tre sammanträden med rådet rum. Rådet har fått möjlighet att lämna yttrande eller synpunkter på ett flertal ärenden.

Socialförvaltningen genomför årligen brukarundersökningar där enskilda kan tycka till om verksamheterna. Enskilda kan få stöd att svara på enkäten.

Som en del av arbetet med demokratiska processer har Funkis ett eget upplägg parallellt med ordinarie medborgarbudgeten 250K. Tjugo av de inlämnade förslagen till funkis godkändes och 45 personer deltog i röstningsförfarandet. Aktiviteter såsom ”Poolparty och ”Bowling med mat” genomfördes under 2024.

Medvetenhet och bemötande

Servicecenter strävar efter att bemöta alla jämlikt och stötta individer utifrån deras behov. För att möta behoven hos personer med funktionsnedsättning har servicecenter gjort talsvarsystemet inkluderande. Servicecenter tar också emot anmälningar om bristande tillgänglighet i kommunen. Servicecenter lämnar rapporter till kommunens förvaltningar kring vad som behöver utvecklas. HR-avdelningen arbetar aktivt mot kränkande särbehandling och diskriminering.

Under hösten har Passalen genomfört kunskapshöjande utbildningar för nyckelpersoner i kultur,- demokrati och förvaltningen. Personal på Ung fritid även genomgått fortbildning inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Järfälla är en av kommunerna som är med i Forum carpe. Forum Carpe är en kommunsamverkan i Stockholms län kring funktionshinderområdet. Syftet med samverkan är att erbjuda kompetensutveckling till anställda på alla nivåer hos både myndighet och utförare.

Uppdaterad: 2025-05-07