Gå direkt till sidans innehåll

Sysselsättning

Foto: händer på ett tangentbord
Huvudområde SMSS. 2

Sysselsättning och självförsörjning är två avgörande och sammanhängande faktorer för att minska socioekonomisk utsatthet. arbetslöshet är en riskfaktor och påverkar hushållens inkomst och ekonomiska standard, vilket i sig är en förutsättning för att människor ska kunna leva det liv de önskar. Föräldrars sysselsättning har även en stor inverkan på barns möjligheter till goda livschanser.

I kommunens områden med socioekonomiska utmaningar är sysselsättningsgraden cirka 10-15 procentandelar lägre än i Järfälla som helhet. Det är även en större andel personer som har varit arbetslösa längre än sex månader, där trenden de senaste 10 åren även är att andelen långtidsarbetslösa i dessa områden ökar mer än vad det har ökat i Järfälla som helhet. Att vara utan sysselsättning har en inverkan på hushållens ekonomiska standard.

Mellan 25-40 procent av invånare i områdena med socioekonomiska utmaningar har en låg ekonomisk standard, vilket är ett mått som inom EU används för att mäta andelen i befolkningen som har en inkomst som kan medföra risk för fattigdom. Detta att jämföra med Järfälla som helhet där strax över 10 procent av invånarna har en låg ekonomisk standard. Skillnaderna i utbildningsnivå följer samma mönster som sysselsättningsgraden, där färre invånare i kommunens områden med socioekonomiska utmaningar har en eftergymnasial utbildning jämfört med genomsnittet i Järfälla.

Strategier

  • Utveckla befintliga och nya former för samverkan internt och externt kring individer i behov av stöd för att närma sig arbetsmarknaden.
  • Utlandsfödda kvinnor är en av de prioriterade grupperna.
  • Utveckla former för samverkan i syfte att säkerställa effektiva insatser för att öka arbetstillfällen och socialt företagande.
  • Utveckla former för ökad flexibilitet i utbildningar för att främja att fler kan slutföra utbildningsinsatser.
  • Främja en ökning av antalet studieplatser samt att fler söker sig till vuxenutbildningen.
  • Stärka arbetet med att motverka psykisk ohälsa bland vuxna.
  • Verka för att skapa bättre, mer jämlika och jämställda förutsättningar för entreprenörskap i kommunen.
  • Främja en bättre matchning mellan utbud av utbildningar och den lokala arbetsmarknadens behov av kompetens.
Uppdaterad: 2024-12-08