I kommunens områden med socioekonomiska utmaningar bor en något större andel barn än i andra områden i kommunen. Beroende på område lever 17-24 procent av dessa barn i familjer med låg inkomststandard, vilket innebär att inkomsterna inte räcker till för att täcka de nödvändigaste utgifterna. Detta kan jämföras med ett kommungenomsnitt på sju procent. Att inkomsterna inte räcker till för att täcka de nödvändigaste kostnaderna är det mått som används för att mäta barnfattigdom. Att växa upp i fattigdom har en negativ inverkan på barns möjligheter att tillgodogöra sig sina rättigheter och jämlika livsvillkor.
Barn och ungas livsvillkor
Barn och ungas livsvillkor i Järfälla skiljer sig åt beroende på i vilket bostadsområde de växer upp. Barn och unga som växer upp i socioekonomisk utsatthet är generellt mer exponerade för riskfaktorer. För att motverka de negativa konsekvenserna av att växa upp i områden med socioekonomiska utmaningar behöver fokus läggas på att stärka skyddsfaktorer för barn och unga.
Förväntade effekter
Strategier
- Stärka samarbetet mellan samtliga förvaltningar för att alla elever ska avsluta grundskolan med godkända betyg i alla ämnen, samt erhålla en plats i, och slutföra sina gymnasiestudier.
- Stärka samverkan för att öka andelen barn som är inskrivna i förskolan samt öka närvarograden.
- Stärka samverkan och det relationsbyggande arbetet för att främja att fler föräldrar tar del av föräldraskapsstöd.
- Utveckla formerna för att fler barn och unga ska ta del av fritidsaktiviteter och föreningsliv.
- Utveckla formerna för att stärka ungdomars framtidstro och motverka psykisk ohälsa.
- Sänka trösklarna till arbetsmarknaden för unga genom sommarjobb, traineeplatser och mentorer från det lokala näringslivet.
- Stärka och utveckla samverkansformer kring enskilda barn och unga med normbrytande beteende för att motverka nyrekrytering och involvering i kriminalitet.