Gå direkt till sidans innehåll

Trygga offentliga miljöer

Visionsbild på cyklister på cykelväg i Barkarbystaden
Fokusområde PÖT. 2

Människorna som bor, verkar och vistas i Järfälla kommun ska känna sig trygga i det offentliga rummet, och det ska innefatta alla oavsett ålder, kön, sexuell läggning, religion, funktionsnedsättning eller etnisk tillhörighet.

För att uppnå detta behöver kommunen arbeta i samverkan med lokalpolisområdet men även i nära samarbete med andra externa aktörer som fastighetsbolag, föreningsliv, näringsliv samt kommunens invånare.

Inom ramen för platssamverkan och Företagens trygghetsforum genomförs trygghetsvandringar mellan olika aktörer. Trygghetsvandringar ger möjlighet att påverka närmiljön och målet är att skapa en bättre och tryggare plats. Hur trygga vi känner oss kan vara avgörande för hur vi rör oss, under vilken tid och var. Det kan påverka vilka aktiviteter vi deltar i, hur vi mår samt hur vi umgås med andra människor i det offentliga rummet. En trygghetsvandring är en metod som går ut på att tillsammans gå längs en förutbestämd slinga och titta på hur det ser ut i området och inventera vilka trygga och otrygga platser som finns.

Det är viktigt att människor med lokalkännedom är med då de vet vilka platser som upplevs trygga och mindre trygga och vad detta kan bero på. Under trygghetsvandringen dokumenteras det som ska åtgärdas med bilder och ansvar, vilket resulterar i ett protokoll som sedan utgör ett verktyg för att behövliga åtgärder vidtas och att alla parter tar sin del av ansvaret.

Förväntade effekter

  • Den upplevda tryggheten i kommunen ska öka varje år.
  • Tryggheten och attraktiviteten i den offentliga miljön ska öka varje år.

Identifierade åtgärder

  • Utveckla och förvalta säkra, trygga och attraktiva utomhusmiljöer.
  • Utveckla och effektivisera formerna för samverkan mellan kommunen och Järfällahus AB gällande förvaltning av områdena.
  • Utveckla formerna för samverkan mellan kommunen och Järfällahus AB i trygghetsfrågan.
  • Bredda deltagandet i befintliga platssamverkansgrupper.
  • Identifiera och ansöka om fler ordningsvaktsområden.
  • I samverkan med lokalpolisområde Järfälla identifiera platser där behov av kamerabevakning föreligger samt ansöka om tillstånd att bevaka dessa.
Uppdaterad: 2024-12-03