Barn och unga
Att barn och unga i större utsträckning utsätts för rekryteringsförsök och riskerar att insocialiseras i kriminella miljöer är ett ökande problem i hela samhället. Det är viktigt att bryta denna negativa trend genom att arbeta med att stärka skyddsfaktorer och minimera riskfaktorer.
Arbetet sker bland annat i SAMBU, Samverkan barn och unga. SAMBU:s uppdrag är bland annat att samordna det våldsförebyggande arbetet över förvaltningsgränserna för målgruppen barn och unga. SSPF, Samarbete skola, socialtjänst, polis och fritid, är en annan samarbetsform för att nå unga med ett begynnande normbrytande beteende och sker tillsammans med kommunen, polisen, individen och dennes familj för att tillsammans erbjuda familjen stöd. SIG, Social insatsgrupp, är en insats där socialtjänst och polis samarbetar för att unga med ett kriminellt beteende ska få stöd att göra andra val.
I kommunen finns ett pågående arbete med strategin GVI, gruppvåldsintervention, som riktar sig till kriminella individer. Strategin har i flera studier visat på positiva resultat när det gäller att minska det allra grövsta våldet i kriminella miljöer, vilket visar på vikten av att fortsätta arbetet med att implementera denna strategi. Kommunen har också en avhopparverksamhet som arbetar med att ge råd, stöd och vägledning till personer som vill lämna en kriminell livsstil. Arbetet med SSPF, SIG, GVI samt avhopparverksamhet kan på sikt leda till att färre barn och unga riskerar att rekryteras till kriminella nätverk.
Fokusområdet barn och unga är en av de mest prioriterade frågorna i lokalpolisområde Järfälla och Järfälla kommuns samverkansöverenskommelse, där det lyfts att barn och unga i större utsträckning utsätts för rekryteringsförsök och riskerar att insocialiseras i kriminella miljöer. Ett väl fungerande samarbete mellan polis och kommun är grundläggande för att minska nyrekrytering av unga in i kriminalitet. Polis och kommun arbetar löpande med evidensbaserade metoder och arbetssätt för att bryta nyrekryteringen.
Förväntade effekter
- Barn och elevers trygghet i Järfällas för- och grundskolor ska öka.
- Individanpassade insatser förbättrar barn och ungas situation.
- Målet med GVI är att minska och förebygga det grova och dödliga våldet kopplat till kriminella grupper.
Identifierade åtgärder
- Berörda förvaltningar samarbetar för att alla elever ska avsluta grundskolan med godkända betyg i alla ämnen, samt erhålla en plats i, och slutföra sina gymnasiestudier.
- Stärka samverkan för att öka andelen barn inskrivna i förskolan samt öka närvarograden.
- Stärka och utveckla samverkansformer kring enskilda barn och unga med normbrytande beteende.
- Stärka samverkan och det relationsbyggande arbetet för att främja att fler föräldrar i de prioriterade områdena tar del av föräldraskapsstöd.
- Utveckla former för att fler barn och unga ska ta del av fritidsaktiviteter och föreningsliv.
- Utveckla former för att stärka barn och ungas framtidstro och motverka psykisk ohälsa.
- Sänka trösklarna till arbetsmarknaden genom sommarjobb, traineeplatser och mentorer från det lokala näringslivet.
- Utveckla samverkan mellan lokala aktörer, kommun, polis och frivård inom ramen för arbetet med GVI.