Järfälla eftersträvar att öka deltagandet i allmänna val. Kommunen ska också stärka möjligheter till delaktighet mellan valen. Detta görs genom att skapa olika former av delaktighetsprocesser. Exempel på sådana som finns idag är Järfällaförslaget, invånardialoger och 250k - Ung demokrati, en medborgarbudget för ungdomar samt barn- och ungdomsdialoger, såsom barnhearings och inflytande-forum. Järfällahus mötesplatser, som till exempel T8:an, är också exempel på detta. Gemensamt för dessa initiativ är att de skapar möjligheter för invånares delaktighet.
Strategier för att nå fokusområdet:
1.1 Järfälla kommun ska eftersträva att det finns flera olika delaktighetsprocesser för Järfällas invånare och att metoder för invånardialog vidareutvecklas.
1.2 Järfälla kommun ska säkerställa att delaktighetsprocesser är hållbara över tid, och att kommunen genomför dem på rutin.
1.3 Järfälla kommun ska säkerställa att resultatet av de olika delaktighetsprocesserna sammanställs, utvärderas och används som bas för erfarenhetsutbyte och vidareutveckling.
1.4 Järfälla kommun ska eftersträva att fler invånare i Järfälla använder de olika delaktighetsprocesserna som finns.
1.5 Järfälla kommun ska eftersträva att fler invånare i Järfälla deltar i högre utsträckning i system för e-petitioner.
1.6 Järfälla kommun ska säkerställa att invånare som är delaktiga får återkoppling av kommunen gällande hur deras synpunkter tas vidare.
1.7 Järfälla kommun ska eftersträva att invånare i Järfälla röstar i högre grad i allmänna val.