Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator GM. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2003

2

1

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2005

3

2

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2006

7

3

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2007

5

4

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2008

8

5

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2009

9

6

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2010

11

7

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2011

16

8

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2012

19

9

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2013

21

10

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2014

25

11

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2015

28

12

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2016

32

13

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2017

32

14

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2018

35

15

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2019

35

16

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2020

36

17

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2021

35

18

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2022

35

19

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2023

33

Datakälla: Ekomatcentrum via Kolada

Kommentar

I Järfälla består nästan hälften av den offentliga livsmedelskonsumtionen av certifierade ekologiska produkter. År 2023 var 47 procent av livsmedlen som konsumerats i kommunens verksamhet ekologisk, vilket är en stor ökning från 9 procent år 2010. Genomsnittet för alla Sveriges kommuner år 2023 var 26 procent.

Uppdaterad: 2025-06-24