Vi konsumerar idag långt bortom vad vår planet klarar av. Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck, genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser.
Hur går det i Järfälla?
Avfall från hushållen har minskat i Järfälla, framförallt när det kommer till grovavfall. Den största delen av avfallet är och restavfall, som ofta skulle kunna sorteras bättre och återvinnas istället för att gå till förbränning. Materialåtervinningen minskade till 2020 men har därefter ökat igen, och avfall som samlas in och förbereds för återbruk ökade stort under 2023. Järfälla kommuns arbetsmarknadsenhet arbetar med matchning och arbetsprövning för unga och vuxna med behov av stöd och hjälp för att bli självförsörjande. Verksamheten arbetar bland annat med återbruk genom att restaurera cyklar.
Kommunen arbetar med att minska matsvinnet i de kommunala verksamheterna, där grundskolan ingår. I Järfällas egna mätningar ser matsvinnet ut att minska i skolorna, men jämfört med andra svenska kommuner som använt samma metod för mätning av matsvinn ligger Järfälla något över medelvärdet. Inköpen av ekologiska livsmedel ligger högt i Järfälla och har gjort det de senaste åren, samtidigt som det sker en minskning av ekologiska inköp i många andra kommuner.