Gå direkt till sidans innehåll

Hållbara städer och samhällen

Mål 11 Hållbara städer och samhällen
Mål 11 Hållbara städer och samhällen
Huvudområde ML. 11

Mål 11: Göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.

Fler och fler flyttar till städer. Hållbar stadsutveckling omfattar hållbart byggande, hållbar planering av till exempel bostäder, infrastruktur och återvinning och säkrare kemikaliehantering.

Hur går det i Järfälla?

Järfälla fortsätter växa, även om ökningstakten av invånare har minskat de senaste åren. Det är också fler i arbetsför ålder som bor i kommunen, och i och med det sjunker den demografiska försörjningskvoten. Alla nybyggnationer görs i närheten av kollektivtrafik och cykelvägsträckan per invånare ökar. För att främja en hållbar stadsutveckling har kommunen miljö- och klimatmål i sin översiktsplan.

Samtidigt har kommunen en hög andel hushåll som är trångbodda, och en högre andel invånare som säger att de avstår från att gå ut ensam av rädsla för att bli överfallen, rånad eller på annat sätt ofredad.

Det sker just nu en utbyggnad av tunnelbana från Akalla till Barkarby station. I Barkarby håller det även på att utvecklas en viktig knutpunkt för kollektivtrafik där man enkelt ska kunna byta mellan tunnelbana, buss, pendeltåg, regionaltåg och fjärrtåg.

I Järfälla kan invånare lämna in förslag på förändringar som de vill se i kommunen, det så kallade Järfällaförslaget.

Vidare arbetar kommunen mycket med att minska utsläppen av klimatpåverkande växthusgaser samt för att rusta kommunen för de negativa konsekvenser en ökad temperatur innebär. Läs mer om klimatarbetet.

Funktionsrättsrådet är ett organ för dialog och information mellan funktionsrättsorganisationer och kommunen. För att vidare jobba med tillgänglighet, delaktighet och jämlilkhet har kommunen tagit fram en strategi för funktionshinderfrågor.

Indikatorer

Uppdaterad: 2024-11-21