Gå direkt till sidans innehåll

Gröna tak

Flottiljen
Fotograf: Hanna Magnusson
Åtgärd KEP. 4. 1

Gröna tak

Åtgärdsstatus:
Påbörjad Påbörjad

Åtgärd för negativa CO2-utsläpp. Förvaltningen ser över möjligheten att anlägga gröna tak.

Resultat

En utredning gjordes 2018 om gröna tak. Tekniska nämnden beslutade 2018 att "Bygg- och miljöförvaltningen ska alltid överväga om gröna tak kan anläggas i kommande lämpliga projekt och då tidigt fastställa det gröna takets syfte."

Det Vinnovafinansierade projektet, ”IoTak - smarta tak för en snabbare klimatomställning” undersöker nya arbetssätt kring tak och grönytor där planering, optimering och utvärdering sker med hjälp av data. Projektet har ambitionen att ta fram en AI-baserad utvärderingsmodell med syftet att visa de samhällsekonomiska och klimatmässiga värden som gröna tak skulle kunna generera. Projektet planerar också att ta fram en IoT-lösning som kan hjälpa fastighetsägare att underhålla anlagda gröna tak.

Projekt IoTak håller för närvarande på att rundas av och har under året resulterat i flera framsteg. En teknisk lösning har utvecklats för att mäta gröna taks effekt på koldioxidbindning, dagvattenavrinning och biodiversitet, vilket stärker möjligheten att kvantifiera deras bidrag till klimat- och miljöarbetet. Som en del av projektet har även odlingslådor installerats vid Huset på Höjden och Tallbohovsskolan. Detta initiativ syftar till att involvera och engagera skolbarn i hållbarhetsfrågor och öka medvetenheten om pollinatörers betydelse för ett hållbart samhälle. Avslutningsvis har en prototyp för ett AI-drivet planeringsverktyg har tagits fram. Verktyget är utformat för att stödja planering av nya och befintliga stadsmiljöer med hänsyn till hållbarhetsmål. Projektet har ambitionen att vidareutveckla detta verktyg genom nya ansökningar och partnerskap, med målet att skapa långsiktiga lösningar för en mer hållbar stadsutveckling.

Ansvarig organisation
  • Kommunstyrelseförvaltningen
  • Samhällsbyggnadsförvaltningen
Uppdaterad: 2024-12-13