Gå direkt till sidans innehåll

Åtgärder Kemikalieplan 2019-2024

Huvudområde 8. 1

Kemikalieplanens syfte är att nå miljöplanens mål för Giftfri vardag. I planen finns åtgärder för att minska exponeringen för kemiska ämnen i vår omgivning.

Åtgärderna i kemikalieplanen är uppdelade i olika åtgärdsområden. Åtgärderna är tidsatta och ansvaret för dem är utpekat. Nedan redovisas vilka åtgärder som kommunen ska göra fram till 2024.

Bedömning: Målet har delvis uppnåtts Målet har delvis uppnåtts

24 av 25 åtgärder i kemikalieplanen har helt eller delvis åtgärdats. Många av åtgärderna är formulerade så att de hela tiden kan utvecklas och därför svåra att värdera som helt klara. Därför görs bedömningen att utvecklingen av målen i kemikalieplanen går åt rätt håll och eftersom varje åtgärd löpande kan förbättras har målet delvis har uppnåtts.

Genom ett kontinuerligt arbete enligt det förhållningssätt som beskrivs i kemikalieplanen, liksom de tillhörande handlingsplanerna för att minska exponeringen av giftiga ämnen inom för- och grundskola, gymnasieskola, byggnader samt upphandling och inköp, ska de bästa produkterna ur miljö- och hälsosynpunkt väljas och rutiner för att minska exponering av farliga ämnen skapas. Det systematiska arbetssättet bidrar till att mängden farliga ämnen minskar.

Förutom att det arbete som görs specifikt inom ramen för kemikalieplanen sätts interna mål i förvaltningarnas miljödiplomering, andra styrdokument och övriga projekt.

Ett axplock av det arbete som har genomförts för att minska exponeringen för kemikalier under 2024

  • Minska spridning av mikroplast
    2031 kommer ett förbud om att sälja granulat till konstgräsplaner. Till dess behöver nya system provas och vi måste i möjligaste mån undvika att sprida de granulat som finns på planerna. För att dela kunskaper och erfarenheter ingår Järfälla i nätverk kring denna fråga och har under 2024 skickat ut information till fotbollsföreningarna om vikten av att inte sprida granulat utanför planen.
  • Provtagning av växtdelar från salixplanteringen längs Byleden
    För att fortsatt följa upptaget av föroreningar i växterna från det avslutade projektet Smarta Växter I Klimatets Tjänst (SVIKT) genomfördes växtprovtagningar även under 2024. Upptaget av föroreningar skiljer sig mycket beroende på var provet är taget (vilket tyder på ojämn fördelning av föroreningarna i marken) och att rötterna generellt har högre halter än stam och blad.
  • Kemikaliekrav i upphandlade produkter
    Kommunen köper in produkter via upphandlade avtal. I dessa ställs ofta krav på att kommunen inte ska köpa in produkter med ämnen från kemikalieplanens utfasningslista. Särskilt ofta ställs krav på att ämnen som är upptagna på EU:s kandidatlista (ämnen som eventuellt kommer att begränsas) inte ska finnas i produkterna. Några upphandlingar med kemikaliekrav som har tagits fram under 2024 är för skrivare, catering, snittblommor, maskindiskmedel samt krukväxter, snittblommor och blomsterarrangemang.
  • Anläggningar för rening av vatten inom projekt Barkarbystaden
    I Barkarbystaden uppkommer länshållningsvatten under byggskedet. Det är till exempel grundvatten eller regnvatten som tränger in i schaktgropar eller tunnlar. Länshållningsvattnet kan innehålla olika typer av föroreningar som kan spridas till närliggande vattenrecipienter. Reningsåtgärder genomförs för att förhindra utsläpp av vatten förorenat med perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) till Bällstaån, Säbysjön och Igelbäcken. Under 2024 samlade reningsanläggningar upp över 120 gram PFAS.
  • Förslag på utbyte av produkter med farliga ämnen
    Utifrån inventeringar av kemiska produkter har kemikaliesamordnaren på avdelningen för hållbar utveckling gett förslag på produkter som bör bytas ut (substitueras). Förslagen skickas ut till verksamheterna för att de ska kunna göra miljö- och hälsomässigt bättre val.
  • Revision av kemikalieplanen
    Under 2024 har kemikalieplanen uppdaterats. Ett nytt förslag är under första kvartalet av 2025 ute på remiss till alla förvaltningar i kommunen.
Uppdaterad: 2025-01-31